Kerstbijeenkomst

VOD-kerst-2013

Vrijdag 20 december vond in het Inloopcentrum aan de Markt de jaarlijkse kerstbijeenkomst plaats van Vluchteling Onder Dak. Wethouder Elmar Theune en loco burgemeester Michiel Uitdehaag deelden kerstpakketten uit aan onze cliënten. Die pakketten waren ook dit jaar weer mogelijk gemaakt door giften van betrokken burgers uit Wageningen en omgeving.

Al snel ontstond er aan de verschillende tafels een gezellige sfeer, waarbij ook de wethouder en de loco burgemeester aanschoven. De vrijwilligers van VOD hadden voor alle bezoekers lekkere hapjes klaar gezet. De medewerkers van het Inloopcentrum verzorgden de koffie en thee. Namens het bestuur nodigde Jack Bogers de loco burgemeester en de wethouder voor een korte speech. Beiden benadrukten dat helaas nog steeds veel mensen moeten vluchten voor oorlog en geweld en dat er pas een eind aan de problemen komt als mensen met elkaar praten in plaats van met elkaar te vechten en mensen en groepen die anders zijn ook hun plaats in de samenleving gunnen en hun rechten waarborgen. Zolang dat niet het geval is zullen mensen vluchten en hals over kop hun huis en haard moeten verlaten. Om in Nederland vervolgens erkend te worden als vluchteling is vaak een langdurig proces en helaas vallen daarbij ook telkens mensen tussen de wal en het schip. Het is dan ook goed dat een organisatie als VOD zich het lot van deze mensen aantrekt en hen steunt bij het realiseren van een toekomstperspectief. Daar waar de gemeente kan ondersteunt zij dit werk en probeert ook met stille diplomatie het nodige te bewerkstelligen.

Na deze toespraken overhandigen de loco burgemeester en de wethouder aan iedere bezoeker een boodschappentas met eerste levensbehoeften. De regionale afdeling van het Rode Kruis voegde daar voor iedereen een sanitair pakket aan toe. Barend Deetman had voor de gezinnen en alleenstaanden een envelop met inhoud meegebracht namens de diaconie van de Protestantse Gemeente. Veel cliënten wilden graag met de loco burgemeester, die voor deze gelegenheid de ambtsketen had omgedaan, op de foto. Voor één cliënt was het wel een heel bijzondere bijeenkomst. Zij had juist eind vorige week te horen gekregen dat zij recht heeft op een verblijfsvergunning. Zij en nog twee andere cliënten die recent een verblijfsvergunning hebben gekregen werden door de loco burgemeester extra gefeliciteerd.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.