Lancering Manifest: Alle vluchtelingen verdienen bescherming!

Met het Manifest ‘Alle vluchtelingen verdienen bescherming!’ geven VluchtelingenWerk, Welkom in Wageningen en Vluchteling Onder Dak een duidelijke reactie op de actualiteiten van de afgelopen weken.

Langer dan een maand sliepen er honderden vluchtelingen buiten het opvangcentrum in Ter Apel. Mensenrechten zoals toegang tot onderdak, gezond voedsel, drinkwater, sanitair en zorg worden met voeten getreden. “Maar het stopt niet in Ter Apel.” Aldus Marre Adu-Ampong van Vluchteling Onder Dak.

“Anno 2022 is het aanvragen van asiel in Nederland een regelrechte nachtmerrie. Ook in andere noodopvanglocaties zijn de leefomstandigheden onmenselijk. Er is gebrek aan privacy, kinderen krijgen geen onderwijs, getraumatiseerde mensen geen psychische zorg. De wachttijden voor de aanmeldprocedure, het gehoor met de IND en de uiteindelijk beslissing duren geen maanden, maar jaren- en jarenlang. Al die tijd mogen vluchtelingen nauwelijks werken en geen opleiding volgen. De frustratie is enorm.”

De verstopte asielketen is het gevolg van het ontmantelen van asielzoekerscentra en voortdurende bezuinigingen op het IND en COA, door het kabinet. Er werd al jaren gewaarschuwd dat deze crisis eraan zat te komen. Annet Timmerman van VluchtelingenWerk: “Dit is niet een vluchtelingencrisis, maar een bestuurscrisis. En deze wordt door onze regering gebruikt om het beleid nog onmenselijker te maken. Zo is nu door het kabinet afgesproken om niet langer te houden aan internationale afspraken, om gezinshereniging (een mensenrecht) te beperken en om de beslistermijn van de IND op te schuiven van 6 naar 15 maanden. Het is schaamteloos.”

Gemeente Wageningen, de maatschappelijke organisaties en inwoners van Wageningen zetten zich volop in voor een goede opvang en integratie van vluchtelingen. “Maar we kunnen niet stil blijven over het landelijke beleid,” stelt Masood Eslami van Welkom in Wageningen. “Met het Manifest roepen we het kabinet op om zich te houden aan het VN-Vluchtelingenverdrag en EU-afspraken, en vragen we hen vluchtelingen uit alle landen op een humane manier op te vangen en te behandelen.”

Op 10 september wordt het Manifest door de drie organisaties uitgedeeld op de Molenmarkt.
Wees erbij!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.