Het gaat om mensen, geen cijfers.

“Het gaat hier niet om cijfertjes of cases, maar om mensen.” Zo sprak Burgemeester Floor Vermeulen tijdens de Dag van de Ontmoeting op zaterdag 21 mei. De bijeenkomst werd georganiseerd door Vluchteling Onder Dak (VOD) en had als doel om de burgervader, wethouders en raadsleden kennis te laten maken met VOD en de vluchtelingen die door de organisatie begeleid worden. Naast een aantal leden van de gemeenteraad waren ook de recent geinstalleerde wethouders Maud Hulshof en Guido van Vulpen aanwezig.

Met een interactieve inleiding liet bestuurslid Dorien de Jonge de aanwezigen met elkaar kennis maken. De persoonlijke gesprekken die al snel tussen de vluchtelingen en de volksvertegenwoordigers ontstonden, werden aan tafel en met een gedeelde maaltijd voortgezet. Bestuurslid Jack Boogers vertelde over het ontstaan van VOD, de missie van de organisatie, actuele ontwikkelingen en dilemma´s waar het team en bestuur dagelijks mee te maken hebben. Maar het meest sprekend waren de verhalen van de vluchtelingen zelf.

Een Afghaanse jongedame stond op en vertelde aan de volle zaal hoe ze zeven jaar geleden als tienermeisje haar land ontvluchtte, en nu nog steeds wacht op duidelijkheid over haar vluchtelingenstatus. “In de oorlog raakte ik mijn kinderen kwijt. Ik weet niet waar ze zijn.” vertelde een andere dame in een mengeling van Frans, Nederlands en tranen. Een man beschreef aan de aanwezigen hoe belangrijk de ondersteuning vanuit VOD voor hem is; “Ik heb weer een dak boven mijn hoofd en voel mij als mens gezien.”

Elk mens telt. Dat is waarom VOD zich inzet voor vluchtelingen wiens eerste asielverzoek is afgewezen en van wie de landelijke voorzieningen worden stopgezet. VOD biedt juridische en maatschappelijke begeleiding, en voor de meest kwetsbare mensen ook huisvesting en leefgeld. Wilt u meer weten: kom naar de informatie-avond op maandag 20 juni, 20.00 in de Bevrijdingskerk, of kijk op www.vodwageningen.nl .

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.