VACATURE buddy m/v

Vind je het leuk om regelmatig iets leuks te doen met een vluchteling en deze te ondersteunen in het vinden van zijn/haar weg in Wageningen? Dan zoeken we jou!
Als buddy bezoek jij de cliënt ong. één keer per maand en spreek je samen af wat jullie gaan doen. Je kunt gaan wandelen, de post doornemen, naar de bibliotheek, helpen met de Nederlandse taal oefenen, een hobby uitoefenen, of je gaat samen naar de huisarts of een instantie.
Je helpt de cliënt beter zijn/haar weg te vinden in de samenleving. Je doorbreekt het sociale isolement en stimuleert zoveel mogelijk de participatie/integratie aan de maatschappij. Je bent sociaal betrokken als buddy, bespreekt bijvoorbeeld dingen waar de cliënt op dat moment mee zit, biedt een luisterend oor. De gesprekken kunnen gaan over inkomen, huisvesting, gezondheid, onderwijs, opvoeding, zinvolle dagbesteding, opdoen van contacten, etc. Jij helpt en ondersteunt hem of haar daarbij, zonder daarbij de regie over te nemen. Het mooie is als er een relatief gelijkwaardige relatie ontstaat, waarbij je samen wat voor elkaar gaat betekenen. Dus zoek ook vooral overeenkomsten tussen jullie, zodat je plezier hebt samen.
Aan VOD geef je zo regelmatig een update door over hoe het contact gaat. Met de buddy coördinator houdt je contact over het welzijn van de vluchteling en je kan terecht voor begeleiding en vragen.
We streven ernaar om rondom onze cliënten een netwerk van buddy’s te plaatsen. Je kan je ook samen met iemand aanmelden.

Taken:
– 1 a 2x per maand heb je gedurende een dagdeel contact met jouw buddy.
– Je stimuleert je buddy bij het nemen van initiatieven voor het oplossen van zijn/haar problemen met betrekking tot inkomen, huisvesting, scholing, gezondheid, dagbesteding etc.
– Je bouwt een vertrouwensrelatie op en bent beschikbaar voor algemene ondersteuning.
– Je schrijft een korte update over elk contact en geeft je ervaring door via email of onze communicatie app Slack. Geef vooral ook door welke eventuele problemen er zijn waar VOD bij kan helpen of bemiddelen, en over gemaakte afspraken met de buddy en/of -coördinator.
– Je vind het leuk om deel te nemen aan buddybijeenkomsten (een paar keer per jaar) waar je met andere vrijwilligers ervaringen uitwisselt, vragen kunt stellen en informatie ontvangt.

Benodigde kennis en vaardigheden:
– goede contactuele en sociale vaardigheden;
– affiniteit met vluchtelingen en asielzoekers;
– in staat om je grenzen te hanteren (professionele distantie) wanneer je buddy teveel van je vraagt of zich afhankelijk van je opstelt;
– flexibel en in staat zelfstandig te werken;
– een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord, Engels en andere talen zijn een pré.

Wat heeft VOD jou te bieden?

Je wordt als vluchtelingen-buddy begeleid door de buddycoördinator. Je kan met al je vragen bij de buddycoördinator terecht en we evalueren regelmatig hoe het contact loopt. Na afloop van contact met de cliënt meldt je bijzonderheden en vind er overleg plaats over mogelijke oplossingen voor problemen.

Enthousiast geworden? Of wil je meer weten?
Stuur dan een email aan Marre Adu-Ampong via aandeslag@vodwageningen.nl .

Dit bericht is geplaatst in Vacatures Vrijwilligers. Bookmark de permalink.