De gang naar ter Apel

Veel opvanglocaties zoals VOD overwegen wat het beste is nu Afghaanse asielzoekers weer terecht kunnen in een AZC van het COA. Vaak zijn mensen al een tijd ingebed in een bepaalde omgeving, aan het wachten op de volgende stap in hun procedure of een nieuwe aanvraag aan het voorbereiden.

Vaak krijgen zij praktische en emotionele steun van een netwerk van betrokken mensen.

Zo ook de Afghaanse mensen die VOD begeleid. We hebben het dan bijv. over een jong gezin met een kind in de basisschoolleeftijd. Beide ouders analfabeet, vader Hazara, een minderheidsgroep die door de Taliban naar het leven wordt gestaan. Dit feit werd door de IND niet geloofd, waarna een afwijzing voor asiel volgde. Inmiddels is het kind al sinds eind 2015 in Nederland, spreekt vloeiend Nederlands en is zeer grappig en gevat. De anekdote hierboven komt van haar.

Hoewel 9292.nl geen reisadvies meer afgeeft voor het aanmeldcentrum (?!), het een reis is met 4 keer overstappen en zowel vader als moeder analfabeet zijn, is het dit gezin gelukt met het OV op bestemming aan te komen. We hebben als VOD besloten dat het in het belang van het kind is, dat zij wel in Wageningen kan blijven wonen. Zij gaat hier immers al 2 jaar naar school, naar zwemles en krijgt sinds kort muziekles van een vrijwilliger. Ook krijgt zij extra ondersteuning omdat ze veel meekrijgt van de stress die haar getraumatiseerde ouders hebben.

Het wachten is nu op de toewijzing van een COA locatie, waar het gezin dan wekelijks zal moeten stempelen. Dit is vereist om in procedure te blijven en leefgeld te blijven ontvangen. De ervaring leert, dat het COA er lang niet altijd niet aan gelegen is, om die locatie af te stemmen op de verblijfsplek van een asielzoeker, en men soms langer dan een uur moet reizen, wekelijks, heen en teurg, om te stempelen.

9292 reisadvies
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.